Mi az a Performance Max

Írta: intren Hozzászólás: 0

Mi az a Performance Max?

A hirdetők számára létrehozott cél alapú kampány típus, amely az egész Google Ads inventory-t lefedi egyetlen kampányban. A Smart bidding használatával növeli a konverziós eredményeket és egyesíti a Google automatizációs technológiáit minden területet lefedve (licitálás, büdzsé, kreatív, közönségek stb).

Hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni?

Vegyünk egy Search kampányt, gyúrjuk össze egy Discovery-vel, adjunk hozzá egy kis YouTube-ot és el is készült a Performance Max kampányunk.

De ennél kicsit alaposabban a következőkre lesz szükségünk egy úgynevezett „Asset” létrehozásához, ami egy alap kampánynál nagyjából az Ad group szinttel hasonlítható össze.

 • 5 headline (1×15, 4×30) -> itt fontos, hogy szükségünk lesz egy rövidebb, 15 karakteres headline-ra is
 • 5 long headline (itt ne használjunk felkiáltójeleket, ez a korábbi Smart Display long headline-jához hasonló)
 • 5 description line (1×60, 4×90) -> itt mindenképpen legyen egy max. 60 karakteres leírásunk is
 • 20 kép -> ezek a már jól megszokott méretek (1200×1200, 1200×628 és 960×1200)
 • 5 logo (1200×1200 és 1200×300)
 • 5 videó (minimum 10 sec-eseket fogad el a rendszer) -> ha nincs videónk, irány a Google Video Builder, különben a rendszer fog automatikusan létrehozni
 • bővítmények (ezek megegyeznek az eddig is ismert bővítményekkel)

 

Itt is fontos lesz a jó minőségű kreatív és ezzel együtt a lehető legjobb minősítés elérése minden asset esetében, ami itt is ’Excellent’-ként jelenik meg.

Célzás avagy Audience Signals

Külön célzás beállítása helyett „Audience signal” létrehozására kell fókuszálnunk, amit elsősorban customer list-ekkel érdemes megetetni, emellé jó ha van különböző remarketing listánk, custom szegmensünk stb. de mindenképpen jó minőségű és értékelhető first-party adatra lesz a legnagyobb szükségünk. Egy Audience signalt több asset groupban is használhatunk, de létrehozhatunk különböző signalokat amiket utána külön-külön tudunk tesztelni.

Az Audience Signal és az általános audience targeting között az a különbség, hogy előbbivel csak útmutatást adunk az algoritmusnak,  hogy kik a számunkra legkedvezőbb userek és a rendszer ezen adatok alapján igyekszik azokat célozni, akiket mi valójában el szeretnénk érni. Ezért is fontos, hogy olyan friss adatokkal töltsük fel, amikben számunkra értékes userek vannak.

Shopping Feed & PMax

Miután a Smart Shopping kampányt is felfalta a Performance Max, így könnyű azt a következtetést levonni, hogy mindezek mellé még a Shopping Feed-et is elfér valahol.

Minden Asset group esetén hozzáadhatjuk a feedet, amit valamilyen szempont alapján esetleg korábban szegmentáltunk (custom label, product type alapú bontás). A szegmentálás által különböző „Listing group”-okat hozunk létre, amik leginkább egy Product group-hoz hasonlítanak. Ezen a szinten láthatjuk azt is, hogy az adott Asset group alatt milyen termékek jelenhetnek meg.

A feed-del egybekötött Asset group-ok esetén a fent összegyűjtött kreatívok tekintetében érdemes „lifestyle” képeket használni, nem pedig a feed-ben is megjelenő termék fotókat.

 

Riportálás – a fekete doboz

Egyelőre a Performance Max kampányok esetében csekély lehetőségünk van nagyon mély elemzések elvégzésére, illetve riportolására. Kampány szint alatt kevés információt láthatunk a különböző Assetek teljesítményéről, de a termékek megfelelő szegmentálással az „alsóbb” szintek mérése is lehetővé válik.

A Google Ads-en belül elérhető riportok segítségével készíthetünk termékszintű elemzést, emellett Display hálózat placement megjelenések kimutatása elérhető, de egyelőre csak impression mutatót rakhatjuk be.

További dolgok, amikre figyeljünk egy kampány létrehozásánál:

 • URL kizárások, amennyiben van olyan aloldaunk, ahova nem szeretnénk forgalmat terelni
 • Megfelelő conversion tracking
 • Videó feltöltése és/vagy létrehozása, amennyiben nem szeretnénk, hogy ezt a rendszer tegye meg helyettünk

 

Összefoglalva, amire mindenképpen szükségünk lesz egy technikailag jól felépített PMax kampány létrehozásához, akár shopping feeddel, akár anélkül:

 • Jó minőségű, megfelelő méretű kreatívokra
 • Hirdetésszövegekre a megadott karakterszámokat követve
 • First-party adatokra, custom szegmensekre
 • Nem utolsósorban a rendszerben való mély bizalomra

A kampány létrehozása után mindenképpen várjunk 2-3 hetet, mielőtt más kampányok  eredményeivel hasonlítjuk össze.