Érdemes-e teljesen rábízni magad az AI-ra?

AI és ember keze összeérintkezik
Írta: Kutasi Ildikó Hozzászólás: 0

Sokáig vártunk ezen cikk megírásával, hiszen a változások és újdonságok már-már lekövethetetlen tempót diktálnak, ám ez a tendencia nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben változni fog, így hát csapjunk is bele.

A mesterséges intelligencia rövid története

A mesterséges intelligencia és különféle robotok története egészen messzire nyúlik vissza a történelemben. Már a 20. század első felében íródott Óz, a nagy varázsló mesebeli történetében is találkozhattunk a Bádogemberrel, akinek minden vágya egy érző, dobogó szív volt. Tudományosabb vizekre evezve a fiatal brit polihisztor, Alan Turing sem maradhat ki, hiszen az ő legfőbb kutatási területe a mesterséges intelligencia létrehozásának matematikai valószínűsége volt, melyet arra alapozott, hogy tulajdonképpen az emberiség is meglévő információk és józan ész alapján hoz döntéseket, vagy éppen old meg problémákat, miért ne tehetnének így a gépek is? Formabontó és jövőbemutató elképzeléseinek azonban sajnos az akkoriban rendelkezésre álló technológia szabott határt, ugyanis az ‘40-es években elérhető számítógépek csupán parancsvégrehajtásra voltak alkalmasak, memóriával, tárhellyel nem rendelkeztek.

AI napjainkban

Csupán az évek számát tekintve viszonylag kevés idő telt el az első igazán okos, nagy számítási kapacitású gépek megjelenése óta, azonban a fejlődésük előre megjósolhatatlan mértékben, kirobbanó sebességgel lőtt ki. Ez a robbanásszerű fejlődés már valamelyest lelassult napjainkra, rég nem tapasztalhattunk olyan forradalmi újításokat, melyek alapjaiban definiálták újra a hétköznapi használatukat.

Egészen addig, míg egy meteor kecsességével be nem köszönt az életünkbe a mesterséges intelligencia, közérthetően, egyszerűen és minden eddigi várakozásainkat felülmúlva. Sorra jöttek a különféle fordító alkalmazások, melyek a Google fordító nehézkes, pontatlan és megbízhatatlan javaslatai után igazi felüdülést jelentettek, a bármilyen művészeti stílust reprodukálni képes képgenerátorok, melyekkel bárki Dalí, vagy éppen Picasso stílusában készíthetett képet kedvenc kutyafajtájáról, vagy éppen autójáról. 

Ám a legnagyobb áttörést 2022. november végén élhettük át, amikor is végérvényesen betoppant az internet legújabb főszereplője, a ChatGPT, hogy aztán azonnal futótűzként terjedjen el.

ChatGPT: barát vagy ellenség?

A földből gombaként előbújó AI / prompt szakértők leírhatatlan gyorsasággal lepték el a közösségi média platformokat, özönlöttek a ChatGPT tutorialok, a kísérleti projektek, a kezdeti lelkesedés és izgatottság sosem látott mértéket öltött. 

Nincsen rózsa tövis nélkül, hiszen rövid időn belül hangot kaptak a baljós jövőképek is, melyek szerint az AI miatt hamarosan feleslegessé válik sok-sok, jelenleg emberek által betöltött pozíció is. Az összes szakma közül talán a leghangosabbak  a szövegírók, illetve a programozók képviselői voltak, ugyanis ezen a két területen valóban brillírozik ChatGPT barátunk, megalapozott félelmet keltve ezzel a hasonló vizeken evező embertársainkban.

A munka nem vész el, csak átalakul

A rettegés és vészmadárkodás helyett azonban érdemes inkább úgy tekinteni a mesterséges intelligenciára, mint egy, az elvégzett munka minőségét és legfőképpen hatékonyságát növelő segítő robotkarra. A forrásgyűjtéstől kezdve, a tartalmi felépítésen át, egészen a végső proofreadingig rengeteg terhet vehet le egy szövegíró, vagy éppen tartalomgyártó válláról, aki az így felszabaduló energiát és időt inkább a kreativitásra és az aktuális trendek követésére fordíthatja.

Ugyanis a kreativitás és az érzelmi intelligencia, az empátiáról nem is beszélve, továbbra is a hús-vér emberek kiváltsága, mellyel, bár soha ne mondd, hogy soha, de a belátható közeljövőben nem veszi fel a versenyt egyetlen egy mesterséges intelligencia platform sem.

Miért ne bízz vakon az AI-ban?

Mennyire megbízhatunk az AI-ban, mint szövegíróban? Az AI, azaz Mesterséges Intelligencia, valóban innovatív technológia, amely kínál ígéretes lehetőségeket. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy még mindig vannak korlátok, amelyek miatt kellő óvatossággal kell kezelnünk ezt a technológiát.

Ezt most biztosan átfutottad párszor, hogy jól olvastad-e, és bár be kell valljam, több specifikus utasítás is kellett ahhoz, hogy ennyire rosszat írjon nekem a ChatGPT, a rossz hír azonban az, hogy egy tökéletes, hibákat nélkülöző íráshoz is pontosan ilyen szigorú promptolásra van szükség. A végeredményt legtöbbször így sem lehet felhasználni korrekciók nélkül, így tehát jogos a felvetés, hogy amennyi időt a végeláthatatlan prompt-módosításokra, stílusbeli, és egyéb nyelvtani hibák javítására szánunk, akár arra is fordíthattuk volna, hogy találjunk egy, a szükséges témában jártas és megfelelő stílusú szövegírót. 

Ha te sem szeretnéd egyelőre a mesterséges intelligenciára bízni márkád hitelességét, akkor fordulj bátran hozzánk, hiszen felkészült és hatékony szövegíróink tettre készen várják az újabbnál újabb témákat!