Miért elengedhetetlen a márkádnak a TikTok 2022-ben?

Írta: intren Hozzászólás: 0

A TikTok már rég nem csupán az a GenZ alkalmazás, melyen különféle trendi koreográfiák betanulásával milliós nézettséget érhetünk el, napjainkban ennél sokkal több lehetőséget rejt magában.

De akkor mire is jó a TikTok?

Tökéletesen ötvözi a szórakozást és az edukációt úgy, hogy a felhasználók teljesen testreszabott, falatnyi tartalmakkal találkoznak a feedet görgetve, a tökélyre fejlesztett algortimusnak hála. Minél több videót néz meg a felhasználó, annál jobb, testhezállóbb tartalmakkal találkozik, ami pedig egyre több, az alkalmazásban eltöltött időt eredményez.

Miért jó egy márkának, ha jelen van TikTokon?

Kezdjük azzal, hogy nem elég jelen lenni, jól kell jelen lenni. Az alkalmazás felhasználóbázisa kíméletlen, ha egy márka rosszul képviseli magát a platformon, az akár jelentős károkat is képes okozni a renoménknak. Ezzel szemben azonban ha sikerül megtalálni a célközönséggel a közös nevezőt és stílust, akkor nyert ügyünk van. Ahhoz, hogy hirdetni tudjunk, nem is feltételnül szükséges organikus tartalmat sem gyártanunk, bőven elegendő egy hirdetési fiók, ahol viszont a “Don’t make ads, make tiktoks” elv alapján érdemes eljárni. Egy jól felépített TikTok csatorna és az ötletes, kreatív videók rakéta módjára emelhetnek ki egy márkát a középszerűség ingoványából a népszerűség és viralitás porondjára.

Miben jobb a TikTok márkaépítés szempontból, mint a többi közösségi média felület?

A TikTok jelenleg még mindig egy friss, kevésbé telített hirdetési piacnak számít, így nemcsak hatékonyan, hanem kedvező áron tudjuk elérni a számunkra releváns felhasználókat. Ez utóbbi is egyre pontosabbá válik, ugyanis a versenytársakhoz hasonlóan a TikTok célzási lehetőségei is folyamatos fejlesztés alatt állnak. Az alkalmazás egyik legkiemelkedőbb előnye a felhasználók aktivitása és bevonódási kedve, a követőnkénti 4.1%-os engagement rate például egy teljesen átlagos, könnyen elérhető eredménynek számít. Ez az érték az Instagramhoz képest hatszor magasabb, a Facebook, illetve Twitter pedig már a nyomába sem ér.

Milyen gyakran érdemes TikTokra posztolni?

Mint már korábban említettük, nem elengedhetetlenek az organikus tartalmak, azonban, ha ki szeretnénk aknázni a TikTokban rejlő viralitási faktort, akkor érdemes időnként tartalmat is megosztanunk. De mennyi is az annyi? A legaktívabb márkák felső 25%-a átlagosan nem kevesebb, mint öt alkalommal oszt meg tartalmat hetente, míg a teljes vállati szektort tekintve a márkák 30%-a legalább heti egy videót posztol.

Nem vitatjuk, hogy egy-egy statikus poszthoz képest több idő, pénz és energia egy valóban jó TikTok videó elkészítése, ez meg is mutatkozik abban, hogy a márkák átlagosan 2.5x ritkábban osztanak meg ilyesfajta tartalmat.

A tartalommegosztás gyakorisága és a követők száma között egyenes arányosság figyelhető meg, minél több követője van egy csatornának, annál több alkalommal oszt meg új videókat. De melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, avagy a több követő, vagy a gyakoribb posztolás? Természetesen aki gyakrabban oszt meg érdekes, lebilincselő, hozzáadott értékkel rendelkező tartalmat, az több felhasználót is ér el, ami pedig a nagy számok törvénye alapján több új követővel is jár.

Mely iparágak a legaktívabbak TikTokon?

Jó viszonyítási pontként szolgálhat a tartalomstratégiánk kialakításához az is, ha megnézzük, hogy a konkurens márkák milyen gyakorisággal osztanak meg tartalmat. Magasan vezetnek például a média és szépség&egészség témakörben érdekelt márkák, heti 4.3 és 2.6 videóval, őket követi a kereskedelem és divat, valamint lakberendezés vonal. A legutolsó helyeken azonos átlaggal szerepelnek a nonprofit szervezetek, illetve az étel&ital márkák, heti 1.18 videóval.

Milyen metrikák alapján mérhető a videók sikeressége?

A hagyományosan mért elérés, engagement rate illetve videómegtekintés vizsgálatán túl igazán érdekes értékeket is ki lehet nyerni a videóink minőségét és fogadtatását tekintve.

Ilyen például az “Engagement Rate per View”, ami azt mutatja meg, hogy a megtekintések számához képest mennyien vették a fáradtságot arra, hogy belike-olják, kommenteljék vagy megosszák videónkat. Ez a többi platformon az engagement per impression metrikának feleltethető meg.

Minél magasabb ez a szám, annál értékesebb, viccesebb, gondolatébresztőbb, vagy éppen hangulatkeltőbb videót sikerült készítenünk.

A Rival IQ kutatásában vizsgált márkák átlagos engegament rate per view értéke 5.8%, ami a többi platformon elérhető eredményhez képest kiemelkedő (Instagramon 5.5%), azonban a legsikeresebb márkák felső 20%-ánál a kétszámjegyű százalékok is mindennaposak.

Az engagement rate per view nagyban függ a követők számától is, ami egyértelmű, hiszen sok feliratkozót csak érdekes és értékes videókkal tudunk szerezni, ez pedig hozza magával a magas bevonódási arányt is. Meredek emelkedés figyelhető meg ennek a metrikának az alakulásában, ha az 50 ezer követő feletti csatornákat vizsgáljuk, a legnagyobb, 1 millió feletti csatornák majdnem 9%-os átlaggal büszkélkedhetnek, míg a 10-50 ezer közöttiek “csupán” 5.2%-kal.

Az sem mindegy természetesen, hogy milyen témában készülnek a tartalmak, ugyanis magasan a vezetnek a sportegyesületek 11%-os engagement per view átlaggal, őket követik a nonprofit szervezetek 7.5%-kal, a legutolsó helyen pedig divatmárkák állnak 3.9%-kal.

Érdemes figyelmet fordítanunk a “Views per Follower” metrikára is, mert bár a TikTok főoldalának, azaz a “For You Page”-nek, valamint a kifinomult algoritmusnak hála közel sem korlátozódik le a követőinkre a végső közönségünk, mégis van kapcsolat a megtekintések száma, illetve a követők száma között. Ez a kapcsolat azonban fordított, minél több követője van egy csatornának, annál alacsonyabb lesz ez az arány, hiszen egy több milliós csatornánál már magasabb értékkel kell elosztanunk a megtekintések számát is.

Átlagosan 17.6-ra becsülhető a 100 követőre jutó megtekintések száma, és bár a márkák többsége ezt nem éri el, a felső 25%-ba tartozóknál az 50 megtekintés 100 követőnként sem ritka. A skála másik végén azonban több, mint 35% kevesebb, mint 10 megtekintést ér el 100 követőnként. Habár az alkalmazás esszenciáját a For You Page adja, ahol többségében nem a követőinket érjük el, mégis fontosnak mondható metrikáról van szó.

Egyik legfontosabb érték az “Engagement Rate per Follower”, ami arról ad hasznos visszacsatolást, hogy mennyire releváns a márkánk a követőink számára. Annyival mutat meg többet az Engagement Rate per View-hoz képest, hogy itt a like-ok, kommentek és megosztások számát nem a megtekintésekhez képest vizsgáljuk, hanem a követőink számához. Azért érdekes megvizsgálni ezt is, ugyanis egy kisebb követőbázissal rendelkező csatornának bár óriási sikernek számíthat 500 like elérése, azonban ez egy népszerűbb márka számára csupán csepp a tengerben.

Vitathatatlan a TikTok megállíthatatlan növekedése, bombaként robbant be a köztudatba, és 2016-os megjelenése óta ez a trend egyre csak erősödik, nem véltetlenül uralja az az elmúlt évek letöltési toplistáit. A felhasználói bázis folyamatos növekedése miatt a márkák számára kiváló visszajelzés lehet a munkájukról az, ha figyelmet szentelnek a követők gyarapodására. Csatornamérettől függetlenül az átlagos havi követőgyarapodás 2-3%-ra tehető, míg a kisebb, éppen felszálló ágon lévő, 50 ezer alatti követővel rendelkező márkák esetében ez 5% körüli.

A videónkénti hashtagek száma is könnyen mérhető és fontos adat, ugyanis egy videó pályafutásának meghatározó eleme nemcsak a számosságuk, hanem relevanciájuk is. A hashtagek használatával sorolhatjuk be tartalmunkat az általunk kívánt témakörökbe, valamint a hőn áhított For You Page-re való kikerülésben is szerepet játszhat. A márkák többsége a kevesebb néha több elv alapján választja meg hashtagek mennyiségét, csupán a márkák 34%-ára jellemző, hogy ötnél többet használna egy videóban, míg 15% csupán az, aki átlagosan maximum egy hashtaget helyez el.

Ki ne szeretné, ha kedvenc márkája, vagy egy általa kedvelt influencer felfigyel rá? A TikTok felhasználók szívéhez az említéseken át vezet az út, elérésünk növelésére kiváló megoldás, ha megemlítünk felhasználókat a videók leírásában. Legyen szó akár egy influencer együttműködésről, vagy éppen egy lelkes rajongónkról, a számok magukért beszélnek. Nyílt titok ez a tapasztalt TikTokosok között, ez meg is látszik azon, hogy a márkák 14%-a minden második videóleírásában található említés. Van azonban 20%, aki viszont soha nem használja a funkciót, így bőven van fejlődési lehetőség ezen a téren, melyet egy kis odafigyeléssel könnyedén fordíthatunk a javunkra.

Nem mindegy természetesen, hogy milyen gyakorisággal használjuk ezt az egyszerű eszközt, statisztikák alapján azok a márkák érik el a legmagasabb Engagement per View arányt, akik a videóik 10-20%-ban említenek meg valakit.

Konklúzió

A fentiekből látható, hogy némi következetességgel és egy megfelelő stratégiával, na meg persze ötletes és egyedi tartalmakkal szinte végtelen a lehetőségek tárháza, mely csupán arra vár, hogy kiaknázzuk. A hirdetések óriási és kedvező áron vásárolható elérése, valamint a felhasználók bevonódási hajlandósága miatt abban az esetben, ha van rá időnk, emberünk, illetve anyagi forrásunk, érdemes belevágni a platform felfedezésébe.

Amennyiben az idő, ötlet, vagy éppen a megfelelő ember hiánya tart vissza attól, hogy kipróbáld márkaépítésre is ezt a remek alkalmazást, fordulj hozzánk bátran!